
Agenda

Activiteiten Oppimp Atelier 2023
Let op: schema wordt nog aangevuld. Wijzigingen voorbehouden.
IN MARIAHOEVE
Za. 4 nov. Oppimp Atelier Energiefestival in wijkcentrum Mariahoeve
in Cultuurwerkplaats van Podium NOORD Ametisthorst 425:
Wo. 15 nov. 14.00-17.00 u.
Wo. 13 dec. 14.00-17.00 u.
Zo. 17 dec. 14-16.00 u. tijdens de stemdag van 5 jaar Portiekkunst
Workshop Oppimpen elders:
Vr. 15 dec. 13.00-15.00 u. Centrale Bibliotheek met Duurzaam Den Haag: workshop Pimp je Kerstkleding op, reserveren via Duurzaam Den Haag
Deze workshops worden mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Fonds1818 en de genoemde organisaties.
Wat is het Oppimp Atelier?
In het Oppimp Atelier kun je je eigen kleding oppimpen onder begeleiding van een Haagse kunstenaar zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. Door iets op je kleding te naaien wat je dierbaar is, iets erop te stempelen of te naaien, maak je je eigen T-shirt, broek of jurk leuker. Hierdoor wordt je kleding persoonlijker en gooi je het hopelijk minder gauw weg. Samen zorgen we voor een duurzame wereld! We werken met verschillende naai- en printtechnieken, van folie, borduren tot zeefdruk. De docenten begeleiden je hier graag bij!
Te gast bij Podium NOORD
Het Oppimp Atelier is terug in Mariahoeve en is met het gehele recycled atelier van Refunc te gast in de Cultuurwerkplaats van Podium NOORD
In het Oppimp Atelier kun je je eigen kleding oppimpen (onder begeleiding van een Haagse kunstenaar) zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. Door iets op je kleding te naaien, te stempelen of te naaien, maak je je eigen T-shirt, broek of jurk leuker. Hierdoor wordt je kleding persoonlijker en gooi je het hopelijk minder gauw weg. Samen zorgen we voor een duurzame wereld! We werken met verschillende naai- en printtechnieken, van folie, borduren tot zeefdruk. De docenten begeleiden je hierbij graag!
Workshops
We organiseren regelmatig workshops, waarbij een docent aanwezig is en die je op weg helpt om je kleding op te pimpen. Gratis, reserveren mag, maar hoeft niet. Neem eigen kleding mee, er is beperkt kleding voorradig.
Workshops:
Wo. 15 nov. 14.00-17.00 u.
Wo. 13 dec. 14.00-17.00 u.
Zo. 17 dec. 14-16.00 u. tijdens de stemdag van 5 jaar Portiekkunst
Open Atelier
Het atelier is ook voor wijkbewoners gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Podium NOORD (wo- vr 12.00-17.00 u.). Mensen die zelfstandig kunnen werken en eerder bij het Oppimp Atelier een workshop hebben gevolgd, kunnen in het atelier terecht. Er is geen begeleiding aanwezig en er gelden hiervoor een aantal spelregels. Gratis, reserveren verplicht (info@cultuurgebaar.nl). Neem eigen kleding mee, er is beperkt kleding voorradig. Lees hier de spelregels.
Wil je met een groep langs komen? Maak dan een afspraak via info@cultuurgebaar.nl
Het atelier
Het atelier is op maat gemaakt van restmateriaal en van de hand van Denis Oudendijk van Refunc. Bij Refunc draait het op het diepgaande idee van herverbinding – specifiek het opnieuw aanwakkeren van de relatie tussen mensen en materialen. Geworteld in het geloof dat objecten een inherente waarde hebben die verder reikt dan hun conventionele levensduur, streeft Refunc ernaar om de essentie van het ontwerpend denken opnieuw vorm te geven. Deze innovatieve benadering daagt het overheersende lineaire model van creatie, consumptie en afvalverwerking uit door een circulair, ecologisch duurzaam perspectief te promoten.
Expositie
In het atelier is er een kleine expositie te zien met werk van de betrokken kunstenaars. Momenteel is dit Ilse Versluijs. Maskers en kostuums zijn magisch: ze kunnen de drager veranderen of juist tonen wat verborgen is. In Ilse’s werk spelen maskers al lange tijd een grote rol en sinds de covid pandemie is die rol nog toegenomen. Zij werkt met veel technieken en materialen. Vaak zijn de materialen ‘tweedehands’, gerecycled: het gebruik van dit soort materialen geeft het werk een extra gelaagdheid omdat het al een ‘leven’ achter de rug heeft.
Het Oppimp Atelier is een initiatief van stichting Cultuurgebaar en wordt in Mariahoeve mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Fonds1818, Podium NOORD en de deelnemende partners.
Informatie
Locatie
Cultuurwerkplaats van Podium NOORD
Ametisthorst 425, Den Haag
Workshops
Wo. 15 nov. 14.00-17.00 u.
Wo. 13 dec. 14.00-17.00 u.
Zo. 17 dec. 14-16.00 u. tijdens de stemdag van 5 jaar Portiekkunst
Cultuurwerkplaats van Podium NOORD is open
Wo. t/m zo. 12.00-17.00 u.
Meld je eerst aan bij info@cultuurgebaar.nl en lees de spelregels
Spelregels Lees hier de spelregels om zelfstandig te kunnen werken in het atelier.
Terugblik
In 2022: stond het Oppimp Atelier voor het eerst met een recycled atelier, exposities, workshops en een scholierenprogramma zes weken in een ruimte van Middin in Mariahoeve. Lees meer hierover. Een jaar later stond het atelier in Zuid West ( zie bovenstaande filmpje). Lees meer hierover.
Geweest in 2023 in Mariahoeve
Losse workshops: Di 7 feb. Week van de Circulaire Economie, Besloten demo, RVO; Wo 1 maart Workshop Broekzak Oppimpen voor kids Krokuskabaal van Podium Noord; week van 6 maart Workshop Bloemenbroche van stof maken; Zo. 25 juni Oppimp Atelier tijdens Beleef het in het Haagse Bos Natuurlijk Nicole/ Podium Noord; Za. 1 juli, Oppimp Atelier tijdens Familyday in wijkpark De Horst Colours of Impact; za 7 okt. Oppimp Atelier in De Bijenkorf tijdens Fashion Week; za. 4 nov. Energiefestival, Wijkcentrum, Ivoorhorst 155.
10 sept-20 okt 2023: Het gehele Oppimp Atelier met workshops, voorproefjes, open atelier en expositie op Het Zicht 78, Den Haag Zuid West. Lees meer hierover.
Duurzaamheid
In het Oppimp Atelier is duurzaamheid de basis en staat creatieve verrijking centraal. Met borduurwerk, stempels of strijkfolie maak je je eigen kleding persoonlijker. Hopelijk draag je het dan ook langer en voorkom je verspilling van materiaal. Want hoe je het ook wendt of keert, fashion is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.
Team
Docenten: Marianne Aulman, Laura Snijders, Ilse Versluijs, Lula Valletta, Carola van der Heijden, Celine de Kok
Geweldige assistentie: Lidewij Corstiaans, Karin de Kok
Design: Eva Rietbergen
Initiatiefnemer en projectleider: Carola van der Heijden (Cultuurvlinder)
Organisatie: Stichting Cultuurgebaar
