HET OPPIMP ATELIER

Activiteiten Oppimp Atelier in Mariahoeve 2023
Let op: schema wordt nog aangevuld. Wijzigingen voorbehouden.

Di 7 feb. Week van de Circulaire Economie
Besloten demo, RVO

Wo 1 maart Workshop Broekzak Oppimpen voor kids
Krokuskabaal van Podium Noord/ 15.00 -16.30 u./ Aanmelden via www.podiumnoord.nl

week van 6 maart Workshop Bloemenbroche van stof make
Haagse Vrouwendagen van Podium Noord/ Locatie: Familiecentrum

Zo. 23 april Oppimp Atelier tijdens mini Proefparade
Tuinen van Mariahoeve, LOOKatie 364/ 14.00-17.00 u.

Zo. 25 juni Oppimp Atelier tijdensBeleef het in het Haagse Bos
Natuurlijk Nicole/ Podium Noord 13.00-16.00 u.

Wat is het Oppimp Atelier?

In het Oppimp Atelier kun je je eigen kleding oppimpen onder begeleiding van een Haagse kunstenaar zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. Door iets op je kleding te naaien wat je dierbaar is, iets erop te stempelen of te naaien, maak je je eigen T-shirt, broek of jurk leuker. Hierdoor wordt je kleding persoonlijker en gooi je het hopelijk minder gauw weg. Samen zorgen we voor een duurzame wereld!

Het Oppimp Atelier kan opereren als een nomadisch atelier en uit een losse workshop bestaan, maar als geheel atelier voor een bepaalde tijd heeft het meer impact.

In het Oppimp Atelier, een atelier gebouwd met recycled materialen, is duurzaamheid de basis en staat creatieve verrijking centraal. Met borduurwerk, stempels of strijkfolie maak je je eigen kleding persoonlijker. Hopelijk draag je het dan ook langer en voorkom je verspilling van materiaal. Want hoe je het ook wendt of keert, fashion is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Exposities van betrokken kunstenaars en kleine voorbeelden op plaatsen waar veel mensen komen nodigen wijkbewoners uit naar het Oppimp Atelier. Ook kleine voorproefjes, bijvoorbeeld op burendag, geven het Atelier bekendheid. Samenwerking met kringloopwinkels in de buurt zorgt dat mensen met een laag budget een kledingstuk kunnen uitzoeken en oppimpen. Het Atelier heeft vooral impact als (tijdelijke) ontmoetingsplek in de wijk, waar wijkbewoners hun kleding kunnen oppimpen, maar ook de expositie kunnen bekijken of gewoon een praatje kunnen maken. Dan komen creatief zijn, elkaar ontmoeten, iets leren en duurzaamheid perfect samen.

Het oppimp atelier in MarIahoeve in 2022

14 Sept – 21 okt 2022, t’Trefpunt, Zwedenburg 147, Den Haag English please! Download here the english text.

Upcycling, workshops, expositie

Workshops

Buurtbewoners, van jong tot oud, konden in Het Oppimp Atelier aan een of meerdere workshops meedoen, zoals met folies werken, borduren, zeefdrukken, een applicatie maken of een stempel maken en hiermee kleding bedrukken. Op woensdag was er een inloopworkshop, op de andere dagen een workshop met kop en staart, waarvoor mensen konden reserveren. Er was wat kleding beschikbaar. Daarnaast konden mensen met een voucher kleding ophalen in de naastgelegen kringloopwinkel.

Expositie

Voor Het Oppimp Atelier maakte architect Denis Oudendijk van refunc een speciale inrichting van recycled materialen. In het atelier was ook werk van de betrokken kunstenaars te zien en waren er mini-exposities in de wijk. Deelnemende kunstenaars waren Marianne Aulman, Laura Snijders, Ilse Versluijs, De Naaierij en refunc. Zo veranderde een onzichtbare locatie in een hippe modieuze plek.

Er waren drie etalage exposities: in de nabijgelegen Kringloopwinkel en twee etalages in het winkelcentrum, plus een expositie in de centrale hal in KGB Haaglanden, een fysio verder op in de wijk die verrassend goed als pr-middel werkte. Door deze mini exposities werd het project beter zichtbaar in de wijk en was er meer aandacht voor de werken van de kunstenaars.

Feestelijke afsluiting en Burendag

Burendag was bijzonder. Tijdens deze zondagmiddag werd er samengewerkt met de Verftuin van de Grafische Werkplaats. Buiten op het plein waren twee verfbaden: een met normale inkt, en een met natuurlijke inkten van planten en bloemen uit de verftuin. Mensen konden een kledingstuk verven of tie dyen. Omdat we buiten opereerden, waren we goed zichtbaar te zijn, wat later weer nieuwe deelnemers trok.

Het Oppimp Atelier werd feestelijk afgesloten op vrijdagmiddag 21 oktober. Podium Noord zorgde voor DJ Miss Angel, deelnemers konden met een opgepimpte kleding op de foto en er werd tot de laatste minuut nog opgepimpt door kinderen en volwassenen.

Scholierenprogramma

Rondom het Oppimp Atelier ws er een scholierenprogramma met een lesbrief, mini rondleiding en workshop.

Team

Deelnemende kunstenaars: Marianne Aulman, Laura Snijders, Ilse Versluijs, De Naaierij en Denis Oudendijk (refunc).
Extra docent: Lula Valletta
Geweldige assistentie: Lidewij Corstiaans, Mary Bigosz
Fotografie: Roel Groenhuijsen en Majd Al Moughrabi
Design: Eva Rietbergen
Initiatiefnemer en projectleider: Carola van der Heijden (Cultuurvlinder)
Organisatie: Stichting Cultuurgebaar

Met dank aan

Het Oppimp Atelier is een initiatief van Stichting Cultuurgebaar & Cultuurvlinder en is mede mogelijk gemaakt door Cultuurschakel, Gemeente Den Haag, Fonds1818, Oranjefonds (Burendag), Postcode Loterij Buurtfonds en alle samenwerkende organisaties o.a. Lichtpuntjes van Mariahoeve, KBC Haaglanden, Kleding/ schoenenreparatie Shafi Sorough, Kringloopwinkel Den Haag, Middin, Grafische Werkplaats en Podium Noord.

Informatie

Locatie: Middin, Zwedenburg 147, Den Haag
Wo: 13.00-16.00 u. inloopworkshop (reserveren niet nodig!)
Do: 19.00 – 21.00 u. workshop
Vr: 9.30 – 11.30 u. workshop en 13.00-16.00 u. atelier open, zelfstandig werken

Volg ons ook op Facebook of Instagram!

Voorproefje tijdens Family Day, wijkpark de Horst, Den Haag