HET OPPIMP ATELIER 2024

Agenda

English please!!

Activiteiten Oppimp Atelier 2024
Let op: schema wordt nog aangevuld. Wijzigingen voorbehouden.

vr. 17 mei 15.00-17.30 u. Open Oppimp Atelier, het atelier is open voor iedereen die een kledingstuk wil oppimpen. Begeleiding is aanwezig. Gratis! Neem bij voorkeur zelf een kledingstuk mee. Reserveren kan via info@cultuurgebaar.nl of whatsapp naar 06 18424271

wo. 12 juni Buitenspeeldag in Wijkz Bezuidenhout West: kleding oppimpen voor jong en oud

za. 22 juni Family Day in wijkpark de Horsten, Het Oppimp Atelier is aanwezig, dus kom je kleding oppimpen!

Kunstpiraten, creatieve workshop voor kinderen
Lees meer over Kunstpiraten

Wat is het Oppimp Atelier?

In het Oppimp Atelier kun je je eigen kleding oppimpen onder begeleiding van een Haagse kunstenaar zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. Door iets op je kleding te naaien wat je dierbaar is, iets erop te stempelen of te naaien, maak je je eigen T-shirt, broek of jurk leuker. Hierdoor wordt je kleding persoonlijker en gooi je het hopelijk minder gauw weg. Samen zorgen we voor een duurzame wereld! We werken met verschillende naai- en printtechnieken, van folie, borduren tot zeefdruk. De docenten begeleiden je hier graag bij!

Te gast bij Podium NOORD

Het Oppimp Atelier staat in Mariahoeve met het gehele recycled atelier van Refunc te gast in de Cultuurwerkplaats van Podium NOORD

In het Oppimp Atelier kun je je eigen kleding oppimpen (onder begeleiding van een Haagse kunstenaar) zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. Door iets op je kleding te naaien, te stempelen of te naaien, maak je je eigen T-shirt, broek of jurk leuker. Hierdoor wordt je kleding persoonlijker en gooi je het hopelijk minder gauw weg. Samen zorgen we voor een duurzame wereld! We werken met verschillende naai- en printtechnieken, van folie, borduren tot zeefdruk. De docenten begeleiden je hierbij graag!

Workshops
We organiseren regelmatig workshops, waarbij een docent aanwezig is en die je op weg helpt om je kleding op te pimpen. Gratis, reserveren mag, maar hoeft niet. Neem eigen kleding mee, er is beperkt kleding voorradig.

Open Atelier
Het atelier is ook voor wijkbewoners gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van Podium NOORD (wo- vr 12.00-17.00 u.). Mensen die zelfstandig kunnen werken en eerder bij het Oppimp Atelier een workshop hebben gevolgd, kunnen in het atelier terecht. Er is geen begeleiding aanwezig en er gelden hiervoor een aantal spelregels. Gratis, reserveren verplicht (info@cultuurgebaar.nl). Neem eigen kleding mee, er is beperkt kleding voorradig. Lees hier de spelregels.

Wil je met een groep langs komen? Maak dan een afspraak via info@cultuurgebaar.nl

Het atelier
Het atelier is op maat gemaakt van restmateriaal en van de hand van Denis Oudendijk van Refunc. Bij Refunc draait het op het diepgaande idee van herverbinding – specifiek het opnieuw aanwakkeren van de relatie tussen mensen en materialen. Geworteld in het geloof dat objecten een inherente waarde hebben die verder reikt dan hun conventionele levensduur, streeft Refunc ernaar om de essentie van het ontwerpend denken opnieuw vorm te geven. Deze innovatieve benadering daagt het overheersende lineaire model van creatie, consumptie en afvalverwerking uit door een circulair, ecologisch duurzaam perspectief te promoten.

Expositie werk van Celine de Kok
vanaf 27 jan- april 2024 – verlengd!
“De kleurstoffen die ik gebruik om wol mee te verven vind ik in het bos/park, op straat of als afvalmateriaal. Ook ben ik lid van de verftuin van de Grafische Werkplaats (in wijkpark de Horst, in Mariahoeve), waar planten groeien, die we oogsten en verwerken tot verfstof, zoals Guldenroede (geel) en Meekrap (de wortels geven een roze kleur). Met de geverfde wol weef ik.

De natuur is mijn grote inspiratiebron. Het proces met plantaardige verfstoffen is langzaam en de uitkomst (kleur) is altijd anders. Dit zorgt voor vertraging in deze haastige maatschappij; alsof de tijd even stil staat, daar hecht ik veel waarde aan.”

Celine de Kok studeerde Textiel Ontwerp aan de KABK in Den Haag en is ook als docent betrokken bij het Oppimp Atelier van Cultuurgebaar.

Het Oppimp Atelier is een initiatief van stichting Cultuurgebaar en wordt in Mariahoeve mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Fonds1818, Podium NOORD en de deelnemende partners.

Informatie
Locatie
Cultuurwerkplaats van Podium NOORD
Ametisthorst 425, Den Haag

Cultuurwerkplaats van Podium NOORD is open
Wo. t/m zo. 12.00-17.00 u.
Meld je eerst aan bij info@cultuurgebaar.nl en lees de spelregels. Spelregels Lees hier de spelregels om zelfstandig te kunnen werken in het atelier.

Terugblik

Geweest in 2024 in Mariahoeve en elders
Losse workshops : 27 jan. Opimp Atelier open tijdens het Nieuwjaarsevent van Podium NOORD en Wijkberaad Mariahoeve: Krokuskabaal in de Voorjaarsvakantie 19-23 feb teken als oppimp-workshops in het Oppimp Atelier in Podium NOORD. 17 april: Open Oppimp Atelier;

Geweest in 2023 in Mariahoeve en elders
Losse workshops: Di 7 feb. Week van de Circulaire Economie, Besloten demo, RVO; Wo 1 maart Workshop Broekzak Oppimpen voor kids Krokuskabaal van Podium Noord; week van 6 maart Workshop Bloemenbroche van stof maken; Zo. 25 juni Oppimp Atelier tijdens Beleef het in het Haagse Bos Natuurlijk Nicole/ Podium Noord; Za. 1 juli, Oppimp Atelier tijdens Familyday in wijkpark De Horst Colours of Impact; za 7 okt. Oppimp Atelier in De Bijenkorf tijdens Fashion Week; za. 4 nov. Energiefestival, Wijkcentrum, Ivoorhorst 155; Dec 2023: Workshop ter ere van 10 jaar Duurzaamheid den Haag in de Centrale Bibliotheek Den Haag: kerstkleding oppimpen.

10 sept-20 okt 2023: Het gehele Oppimp Atelier met workshops, voorproefjes, open atelier en expositie op Het Zicht 78, Den Haag Zuid West. Lees meer hierover.

Geweest in 2022: stond het Oppimp Atelier voor het eerst met een recycled atelier, exposities, workshops en een scholierenprogramma zes weken in een ruimte van Middin in Mariahoeve. Lees meer hierover. Een jaar later stond het atelier in Zuid West ( zie bovenstaande filmpje). Lees meer hierover.

Het Oppimp Atelier in Mariahoeve in 2022

Duurzaamheid

In het Oppimp Atelier is duurzaamheid de basis en staat creatieve verrijking centraal. Met borduurwerk, stempels of strijkfolie maak je je eigen kleding persoonlijker. Hopelijk draag je het dan ook langer en voorkom je verspilling van materiaal. Want hoe je het ook wendt of keert, fashion is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Team

Docenten: Marianne Aulman, Celine de Kok, Hilal Mutluel, Fatima Kiral (Pera atelier), Laura Snijders, Ilse Versluijs
Geweldige assistentie: Lidewij Corstiaans, Karin de Kok
Design: Eva Rietbergen
Initiatiefnemer en projectleider: Carola van der Heijden (Cultuurvlinder)
Organisatie: Stichting Cultuurgebaar