Het Oppimp Atelier in Mariahoeve 2022

14 Sept – 21 okt 2022, t ’Trefpunt, Zwedenburg 147, Den Haag

English please! Download here the english text.

Upcycling, workshops, expositie

In het Oppimp Atelier kun je je eigen kleding oppimpen onder begeleiding van een Haagse kunstenaar zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. Door iets op je kleding te naaien wat je dierbaar is, iets erop te stempelen of te naaien, maak je je eigen T-shirt, broek of jurk leuker. Hierdoor wordt je kleding persoonlijker en gooi je het hopelijk minder gauw weg. Samen zorgen we voor een duurzame wereld!

In 2022 stond het Oppimp Atelier voor het eerst met een recycled atelier, exposities, workshops en een scholierenprogramma zes weken in een ruimte van Middin in Mariahoeve.

Opening van het Oppimp Atelier 14 september 2022

Workshops

Buurtbewoners, van jong tot oud, konden in Het Oppimp Atelier aan een of meerdere workshops meedoen, zoals met folies werken, borduren, zeefdrukken, een applicatie maken of een stempel maken en hiermee kleding bedrukken. Er was wat kleding beschikbaar. Daarnaast konden mensen met een voucher kleding ophalen in de naastgelegen kringloopwinkel.

Actief in het Oppimp Atelier!

Expositie

Voor Het Oppimp Atelier maakte architect Denis Oudendijk van refunc een speciale inrichting van recycled materialen. In het atelier was ook werk van de betrokken kunstenaars te zien en waren er mini-exposities in de wijk. Deelnemende kunstenaars waren Marianne Aulman, Laura Snijders, Ilse Versluijs, De Naaierij en refunc. Zo veranderde een onzichtbare locatie in een hippe modieuze plek.

Er waren drie etalage exposities: in de nabijgelegen Kringloopwinkel en twee etalages in het winkelcentrum, plus een expositie in de centrale hal in KGB Haaglanden, een fysio verder op in de wijk die verrassend goed als pr-middel werkte. Door deze mini exposities werd het project beter zichtbaar in de wijk en was er meer aandacht voor de werken van de kunstenaars.

Feestelijke afsluiting en Burendag

Burendag was bijzonder. Tijdens deze zondagmiddag werd er samengewerkt met de Verftuin van de Grafische Werkplaats. Buiten op het plein waren twee verfbaden: een met normale inkt, en een met natuurlijke inkten van planten en bloemen uit de verftuin. Mensen konden een kledingstuk verven of tie dyen. Omdat we buiten opereerden, waren we goed zichtbaar te zijn, wat later weer nieuwe deelnemers trok.

Het Oppimp Atelier werd feestelijk afgesloten op vrijdagmiddag 21 oktober. Podium Noord zorgde voor DJ Miss Angel, deelnemers konden met een opgepimpte kleding op de foto en er werd tot de laatste minuut nog opgepimpt door kinderen en volwassenen.

Burendag en op de foto tijdens de feestelijke afsluiting

Scholierenprogramma

Rondom het Oppimp Atelier ws er een scholierenprogramma met een lesbrief, mini rondleiding en workshop.

Team

Deelnemende kunstenaars: Marianne Aulman, Laura Snijders, Ilse Versluijs, De Naaierij en Denis Oudendijk (Refunc).
Extra docent: Lula Valletta
Geweldige assistentie: Lidewij Corstiaans, Mary Bigosz
Fotografie: Roel Groenhuijsen en Majd Al Moughrabi
Design: Eva Rietbergen
Initiatiefnemer en projectleider: Carola van der Heijden (Cultuurvlinder)
Organisatie: Stichting Cultuurgebaar

Met dank aan

Het Oppimp Atelier is een initiatief van Stichting Cultuurgebaar & Cultuurvlinder en is mede mogelijk gemaakt door Cultuurschakel, Gemeente Den Haag, Fonds1818, Oranjefonds (Burendag), Postcode Loterij Buurtfonds en alle samenwerkende organisaties o.a. Lichtpuntjes van Mariahoeve, KBC Haaglanden, Kleding/ schoenenreparatie Shafi Sorough, Kringloopwinkel Den Haag, Middin, Grafische Werkplaats en Podium Noord.